Hoito-ohjeet

Hautakivien säännöllisellä hoidolla ja puhdistuksella poistetaan ruohosilpun-, hiekka- ja siitepölyn, sammalen, jäkälän ja steariinin aiheuttamat jäljet. Hautakiven puhdistustarpeeseen vaikuttavat eniten kiven sijainti ja kivessä käytetty pintakäsittelytapa. Kiillotettu pinta pysyy helpommin puhtaana kuin mattahiottu pinta. Hakatulle pinnalle kertyy ajan mittaan sammalta, ja sahattu pinta värjäytyy vihreäksi, jos sille kerääntyy kosteaa nurmikonleikkuujätettä. Vuosittainen puhdistus takaa kiven säilymisen arvokkaan näköisenä sukupolvelta toiselle.

Kynttilöitä ei kannata sijoittaa kovin lähelle kiveä, sillä steariini on erittäin hankala irrottaa kivestä. Kynttiläaukollisissa lyhtykivissä saa käyttää ainoastaan öljykynttilöitä.

Kiillotettujen ja mattahiottujen kivipintojen hoito

Poista lika vedellä ja puhdistusliinalla. Valkeiden tahrojen kuten steariiniroiskeiden poistamisessa voi käyttää laimeaa pesuaineliuosta, tinneriä tai puhdistettua bensiiniä. Tällöin on puhdistettava koko pinta, jotta ei synny värieroja kiven pintaan. Huuhtele pinta huolellisesti puhdistuksen jälkeen,

Sahattujen, hiekkapuhallettujen, poltettujen ja hakattujen kivipintojen hoito

Puhdista pinta vedellä ja harjalla. Tummuneita pintoja voi puhdistaa myös astianpesuaineella tai muulla ympäristöystävällisellä heikosti emäksisellä pesuaineella. Hakatulle pinnalle kertyvä sammal voidaan poistaa teräsharjalla. Pinta on huuhdeltava huolellisesti tämän jälkeen, sillä muuten kiven pintaan voi muodostua ruostetta.

Kultausten, maalausten sekä pronssikirjasinten ja -koristeiden hoito

Puhdista kullatut ja maalatut pinnat erittäin varovasti pyyhkimällä. Älä käytä harjaa tai painepesuria. Noudata pronssikirjainten ja -koristeiden puhdistuksessa yleisiä pronssin puhdistusohjeita.

Hautakiveen voidaan tarvittaessa kaivertaa lisänimiä. Lisänimien kaiverruksen yhteydessä voidaan kivi huoltaa kokonaisuudessaan.

Hautakiven oikaisu

Hautakiven oikaisu on hyvä jättää ammattilaisten tehtäväksi. Suomen Kivivalmisteelta hankituissa kivissä on 2 vuoden oikaisutakuu.

Suomen Kivivalmiste palvelee asiakkaitaan kaikissa hautakiven hoitoon ja huoltoon liittyvissä asioissa. Kun hautakivelle on tarpeen tehdä huoltotoimenpiteitä tai lisänimikaiverruksia ota yhteyttä Suomen Kivivalmisteen lähimpään edustajaan.

Katso yhteystiedot.